Finske inntrykk

Tekst: Bjørn Høie
Foto: Pär-Erik Ström og Bjørn Høie

Høsten 2011 avla jeg sammen med et par svenske museumskolleger en studietur til Finland. Målet var å se på utstillingsteknikk for landbruksgjenstander og hestekjøretøy.

Til tross for at vi har felles grense med Finland er det allikevel ganske fjernt for oss her i Sør-Norge. Mest av alt fordi det finske språket er meget utilgjengelig for de fleste av oss, og dernest at hele Sverige og Bottenviken ligger imellom.

Det var heller ikke enkelt å få noe grep om museumsmiljøer generelt og vognmuseer og samlinger spesielt. Av den grunn ble dette planlagt som en testtur for å se hva som dukket opp langs veien. Det ble satt av vel 2 døgn inklusive reisen bort og hjem. Følgelig kunne vi ikke bruke mer enn høyst nødvendig tid på komme oss dit. Det ble løst enkelt med hjelp av Ryanair fra Rygge til Tammerfors til den nette sum av kr. 10,- hver vei (+ litt for booking og annet).

For et par år siden hadde jeg fått kontakt med lederen for den finske tradisjonelle kjøreforeningen, Carl Johan Hindsberg. Han arbeidet med svenske næringslivskontakter i Finland, så det måtte være en god språkkontakt og dermed døråpner. Vi hadde selv plukket ut det finske nasjonale landbruksmuseet, SARKA, og det nasjonale hestesenteret, Ypäjä. Ut over det hadde vi ikke ingen aning om vognmuseer og –samlinger.

Charlie, som han likte å kalle seg, hadde derimot masse forbindelser. På vår forespørsel skaffet han kontakter og gjorde avtaler på 3 museer /private samlinger, alt konsentrert mellom Åbo og Tammerfors. Når så også Charlie velvilligst stilte som sjåfør og organisator av utmerket overnatting og forpleining, var det nesten som å bli båret rundt på gullstol i 2 dager.

Vil du lese resten av denne artikkelen, finner du den i siste nummer av Kjørehesten. Bladet går ut til alle FKFs medlemmer. Medlemskap kan tegnes hos vår kasserer, på e-post arne.karin@c2i.net eller tlf 414 46 064.

Legg igjen en kommentar